vorige vorige vorige vorige vorige vorige vorige

Marianne Theunissen & Chris Baaten (NL)

 
'Spectre | Modules: ONE'

OPENING:
zaterdag 27 april om 16.00 uur
open: zondag 28 april van 13.00 tot 18.00 uur

Op uitnodiging van Gastatelier Leo XIII heeft Marianne Theunissen van januari t/m april in het gastatelier samengewerkt met Chris Baaten aan een scenario voor een nieuwe performance-film 'Spectre|Modules: ONE'. Op zaterdag 27 april a.s. bent u om 16.00 uur van harte welkom om het werk van Marianne Theunissen en Chris Baaten te bekijken. Tijdens de presentatie in het Gastatelier wordt het eerste deel van de verfilming vertoond, naast de sculpturen en verdere filmsetting. Mocht u zaterdag niet in de gelegenheid zijn dan is het Gastatelier tevens geopend op zondag 28 april van 13.00 tot 18.00 uur.

Gastatelier LEO XIII

Leo XIII Straat 90H
5046 KK Tilburg

Op uitnodiging van Gastatelier Leo XIII heeft Marianne Theunissen van januari t/m april in het gastatelier samengewerkt met Chris Baaten aan een scenario voor een nieuwe performance-film Spectre|Modules: ONE

Het uitgangspunt voor de film zijn twee geschiedenissen die met elkaar worden vergeleken. De een is het verhaal van een film die gaat over een ruimteschip “Solaris” van Andrei Tarkovsky uit 1972. Het andere bestaat uit een reeks voorvallen gesitueerd rondom een ander - eveneens Russisch - ruimteschip de “Mir”, die van 1986 tot 2001 in orbit was.

Beide ruimteschepen verbleven te lang in de ruimte, er zijn ongelukken en andere “vreemde” dingen gebeurd en het voorspellende karakter dat Solaris achteraf voor de gebeurtenissen in de Mir bleek te hebben, is opvallend.

Wat de kunstenaars vooral interesseert is hoe deze vergelijking zich uitdrukt in de tijd, de psychologische en fysieke gesteldheid van de bewoners van de ruimteschepen, de milieutechnische connotaties van de ongelukken in de ruimte en hoe dit tastbaar is geworden in de omgang met materieel, afval en objecten aan boord.

Dit heeft geleid tot een aantal sculpturen, gemaakt van synthetische materialen en verwijzend naar toekomstige machines, huiselijke gebruiksvoorwerpen en kleding, zowel zacht als ruw en verweerd; deze vormen de fysieke belichaming van tijdelijkheid en ideologisch falen.

In het gastatelier hebben Theunissen en Baaten de performance verder uitgewerkt, aan de hand van beide verhalen en met de sculpturen als inzet.

Tijdens de presentatie in het Gastatelier wordt het eerste deel van de verfilming vertoond, naast de sculpturen en verdere filmsetting.

In de film wordt het moment in 1997 herdacht dat de Mir werd geraakt door zijn eigen voedsel- en afvalraket. De seconde waarin de botsing plaatsvond wordt uitgewerkt tot een performance waarbij de raket de Spektre* bereikt, tegen de wand knalt en uiteen spat in de ruimte terwijl de luchtdruk binnenin de module daalt en het aanwezige organisch materiaal opzwelt, zich vermenigvuldigt, transformeert.

Wat in Solaris een bange droom is, het onvermogen van de mens in de ruimte, de eenzaamheid en de vervreemding van zijn functioneren en zijn controle over de omgeving die hijzelf heeft gecreëerd, wordt in de botsing met de “Spektre” een banale hedendaagse werkelijkheid, een “ongelukje”, waarbij een hoopje ellendig menselijk afval de ruimte in wordt geslingerd, om daar tot in de eeuwigheid rond te blijven zwerven.

Het werk van Theunissen en Baaten wordt gedreven door ervaringen in en met de ruimtelijke en fysieke omgeving en door de mogelijkheden deze over te brengen aan een publiek. Deze ervaringsgerichte aanpak wordt zichtbaar in de video’s waarin zij reageren op hun eigen sculpturen en installaties. De video’s plaatsen zich ergens tussen het dagelijkse en het afwijkende, ze gaan over taal en de ingewikkelde codes en interacties tussen mens, ding en teken. De menselijke relatie wordt gepresenteerd als een levende sculptuur die naar antwoord zoekt.

Op de openingsavond en zondag worden deze videowerken eveneens getoond.

*de “Spektre” is de Mir-module die oorspronkelijk diende om de VS te bespioneren maar na 1991 op paradoxale wijze dienst deed als verblijfplaats voor Amerikaanse astronauten!