vorige vorige vorige vorige vorige vorige vorige

Marianne Theunissen & Chris Baaten (NL)

 


The Revenge of the Spektre’s Kitchen

Het Oude Raadhuis, Hoofdweg 675 Hoofddorp

01.05.12 – 02.06.12
o. woensdag / zondag 12.00 – 17.00 uur

Ter gelegenheid van de opening op zondag 13 mei 2012;
16.30 uur muziek van Chrirenesa.

een project van Marianne Theunissen en Chris Baaten.

spektr b

In de performance “Spektre’s internal walk” wordt het korte moment in 1997 herdacht dat de Mir, het Russisch ruimtestation dat 15 jaar op een afstand tussen de 296 en 421 KM rondom de aarde zweefde, werd geraakt door zijn eigen voedsel- en afvalraket. De seconde waarin de botsing plaatsvond is uitgewerkt tot een 20 minuten durende performance waarbij het zorgvuldig verpakte voedsel de Spektre bereikt, het onderdeel van de Mir dat dient als verblijfplaats voor Amerikaanse astronauten, tegen de wand van de Spektre knalt en uiteen spat in de ruimte terwijl de luchtdruk binnenin de module daalt en het aanwezige organisch materiaal opzwelt, zich vermenigvuldigt, transformeert.

De foto’s van de performance zijn een belangrijk onderdeel van de expositie: “the Revenge of the Spektre’s Kitchen” van Marianne Theunissen & Chris Baaten. De performance is gebaseerd op de feitelijke gebeurtenis, de botsing van de voedselraket met de Mir.

In het werk van Marianne Theunissen en Chris Baaten staat de relatie tussen mens/performer en object centraal. Hun gezamenlijk werk wordt gedreven door ervaringen in en met de ruimtelijke en fysieke omgeving, naar hoe de mens zich daar fysiek en mentaal toe verhoudt. Deze ervaringsgerichte aanpak wordt zichtbaar in hun performances waarin ze (zichzelf) filmen en in hun foto’s en installaties. De gearrangeerde situaties bevinden zich op het snijpunt van het dagelijkse en de fantasie, waarin ze tegelijkertijd refereren aan de werkelijkheid en de ruimtelijke beleving van films als die van de filmset.